• Eigen transport
  • Compleet bouwpakket
  • Levering door heel Nederland
  • Op maat geproduceerd
  • Duurzame materialen

Eigenschappen, toepassingen en verwerking van aluminium

Voor het maken van een overkapping zoals een veranda of carport gebruikt u de aluminium profielen van Pext. De aluminium profielen zijn speciaal ontwikkeld voor de montage van beglazing op een onderconstructie. Het maken van een houten veranda of carport, een lichtstraat, fietsenstalling of een serre aanbouwen met lichtdoorlatende dakbeglazing zijn allemaal mogelijk met onze profielsystemen.


Toepassingsmogelijkheden

  1. Overkapping-branche: serres, veranda’s, carports, tuinoverkappingen…
  2. Lichtstratenbouw: lichtstraten op woningen en bedrijfspanden, luifels…
  3. Buitenmeubilair: dugout, fietsenstalling, afdak…
  4. Houtbouw: prieel, terrasoverkapping, tuinhuis, blokhut…

Deze toepassingen worden vaak uitgevoerd in combinatie met Polycarbonaat platen.

Verwerking

Aluminium is vrij gemakkelijk te verzagen met een fijngetande cirkelzaag (afkortzaag), decoupeerzaag, haakse slijper of handzaag. Andere bewerkingsmethoden zoals ponsen, frezen, lasersnijden, knippen, zetten en lassen zijn, afhankelijk van de juiste legering, goed mogelijk.

Aluminium uitgelicht

Winning

Bauxiet, de erstvorm van aluminium, bestaat voor het grootste deel uit Al2O3 (aluminiumoxide). Zo’n 8,5% van het aardoppervlakte is bestreken met bauxiet. Hiermee is aluminium op zuurstof en silicium na het meest aanwezige element op aarde.

Het bauxiet wordt in contact gebracht met warme natronloog. De natronloog reageert met de aanwezige aluminiumoxide in het bauxiet. Dit vormt natrium aluminium hydroxide. De overige componenten van het bauxiet bezinken en worden gefilterd zodat er een zuivere hydroxide overblijft.

De natrium aluminium hydroxide wordt vervolgens afgekoeld waardoor de aluminiumhydroxide kristalliseert en de natronloog overblijft.De aluminiumhydroxide wordt verhit en zo ontstaat aluminiumoxide.

Productie

Het aluminiumoxide wordt samen met kryoliet verhit. Bij een temperatuur van 1000 graden Celsius wordt er gelijkstroom door de vloeistof gevoerd. De aluminiumoxide is ondertussen opgelost in het kryoliet en wordt door middel van elektrolyse weer gesplitst waarbij er vloeibaar aluminium en zuurstof vrijkomt. Het vloeibare aluminium wordt daarna weggevoerd en naar de gieterij getransporteerd. Daar wordt het gereinigd en eventueel vermengd met andere materialen (afhankelijk van de kwaliteit die het aluminium moet krijgen). Uit het gemengde aluminium worden walsplakken en persstaven gemaakt. Deze persstaven en walsplakken zijn de basis van de meeste aluminium producten.

Corrosie

Zuiver aluminium en de legeringen waar geen koper in verwerkt is gedragen zich uitstekend in vele omgevingen. De kopervrije legeringen worden daarom massaal toegepast in de bouwwereld. Ook in andere industrieën wordt aluminium met regelmaat toegepast, aluminium legeringen zijn niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Een van de redenen daarvoor is de corrosie bestendigheid van het materiaal. Om de weerstand tegen corrosie te verhogen kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een oppervlakte behandeling.

Vervormbaarheid

Aluminium is erg sterk maar door haar positieve eigenschappen ook goed vervormbaar onder de juiste omstandigheden. Deze vervormbaarheid maakt het mogelijk om extrusie profielen en buizen met nagenoeg iedere gewenste doornsnede te produceren.

Smeltpunt

Aluminium smelt bij een temperatuur van 660°C. De aluminium legeringen hebben geen smeltpunt, maar smelten volgens een smelttraject, dit is per legering verschillend.

Het profiel

De aluminium profielen van Pext worden geproduceerd middels het extrusie-proces. Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een aluminium staaf door een matrijs geperst wordt. In de matrijs zitten één of meerdere complex gevormde gaten die het uiteindelijk gevormde staafmateriaal, het extrusieprofiel, zijn vorm geeft. Dit kan een massief of hol profiel zijn. We spreken dan ook van “solids” en “hollows”. Het extrusieprofiel wordt vervolgens door een trekinrichting verder gevoerd en gekoeld met lucht. Bij aluminiumextrusie vindt direct na het extruderen een strekproces plaats “strekken” hiermee wordt het profiel net door de 0,2 rekgrens verlengd en wordt daardoor recht. Hierna kan het profiel op lengte worden gezaagd en indien de legering dit toelaat een warmtebehandeling ondergaan.

 
Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bekijk alle tips & tricks
Search engine powered by ElasticSuite