• Eigen transport
 • Compleet bouwpakket
 • Levering door heel Nederland
 • Op maat geproduceerd
 • Duurzame materialen

Aluminium profielen en profielsets van Pext

Voor het maken van een overkapping zoals een veranda of carport gebruikt u de aluminium profielen van Pext. De aluminium profielen zijn speciaal ontwikkeld voor de montage van beglazing op een onderconstructie. Het maken van een houten veranda of carport, een lichtstraat, fietsenstalling of een serre aanbouwen met lichtdoorlatende dakbeglazing zijn allemaal mogelijk met onze profielsystemen.

Productieproces van Aluminimum

Winning

Bauxiet, de erstvorm van aluminium, bestaat voor het grootste deel uit Al2O3 (aluminiumoxide). Zo’n 8,5% van het aardoppervlakte is bestreken met bauxiet. Hiermee is aluminium op zuurstof en silicium na het meest aanwezige element op aarde.

Het bauxiet wordt in contact gebracht met warme natronloog. De natronloog reageert met de aanwezige aluminiumoxide in het bauxiet. Dit vormt natrium aluminium hydroxide. De overige componenten van het bauxiet bezinken en worden gefilterd zodat er een zuivere hydroxide overblijft.

De natrium aluminium hydroxide wordt vervolgens afgekoeld waardoor de aluminiumhydroxide kristalliseert en de natronloog overblijft. De aluminiumhydroxide wordt verhit en zo ontstaat aluminiumoxide.

Productie

Het aluminiumoxide wordt samen met kryoliet verhit. Bij een temperatuur van 1000 graden Celsius wordt er gelijkstroom door de vloeistof gevoerd. De aluminiumoxide is ondertussen opgelost in het kryoliet en wordt door middel van elektrolyse weer gesplitst waarbij er vloeibaar aluminium en zuurstof vrijkomt. Het vloeibare aluminium wordt daarna weggevoerd en naar de gieterij getransporteerd. Daar wordt het gereinigd en eventueel vermengd met andere materialen (afhankelijk van de kwaliteit die het aluminium moet krijgen). Uit het gemengde aluminium worden walsplakken en persstaven gemaakt. Deze persstaven en walsplakken zijn de basis van de meeste aluminium producten.

Corrosie

Zuiver aluminium, en de legeringen waar geen koper in verwerkt is, gedragen zich uitstekend in vele omgevingen. De kopervrije legeringen worden daarom massaal toegepast in de bouwwereld. Ook in andere industrieën wordt aluminium met regelmaat toegepast, aluminium legeringen zijn niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Eén van de redenen daarvoor is de corrosiebestendigheid van het materiaal. Om de weerstand tegen corrosie te verhogen kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een oppervlaktebehandeling.

Vervormbaarheid

Aluminium is erg sterk, maar door haar positieve eigenschappen ook goed vervormbaar onder de juiste omstandigheden. Deze vervormbaarheid maakt het mogelijk om extrusie profielen en buizen te produceren met nagenoeg iedere gewenste doorsnede.

Smeltpunt

Aluminium smelt bij een temperatuur van 660°C. De aluminium legeringen hebben geen smeltpunt, maar smelten volgens een smelttraject. Dit verschilt per legering.

Het profiel

De aluminium profielen van Pext worden geproduceerd middels het extrusie-proces. Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een aluminium staaf door een matrijs geperst wordt. In de matrijs zitten één of meerdere complex gevormde gaten die het uiteindelijk gevormde staafmateriaal, het extrusieprofiel, zijn vorm geeft. Dit kan een massief of hol profiel zijn. We spreken dan ook van “solids” en “hollows”. Het extrusieprofiel wordt vervolgens door een trekinrichting verder gevoerd en gekoeld met lucht. Bij aluminiumextrusie vindt direct na het extruderen een strekproces plaats “strekken” hiermee wordt het profiel net door de 0,2 rekgrens verlengd en wordt daardoor recht. Hierna kan het profiel op lengte worden gezaagd en indien de legering dit toelaat een warmtebehandeling ondergaan.

De 10 voordelen van onze profielen

 • Speciaal profielen
 • Professionele profielsystemen
 • Oneindige toepassingsmogelijkheden
 • Hoge afwerkingsgraad
 • Op maat gezaagd
 • Duurzaam
 • Eenvoudige verwerking en montage
 • Blank aluminium of in een RAL-kleur
 • Kwaliteit met een lange levensduur
 • Gecombineerd

Ontdek de aluminium profielen en profielsets van Pext:

Toepassingsmogelijkheden

Onze profielen worden op verschillende manieren toegepast, namelijk in de:

 • Overkapping-branche: veranda’s, carports en tuinoverkappingen
 • Lichtstratenbouw: lichtstraten op woningen en bedrijfspanden
 • Buitenmeubilair: dug-out, fietsenstalling en afdak
 • Houtbouw: prieel, terrasoverkapping, tuinhuis en blokhut

Overkappingen

De aluminium profielen van Pext zijn uitermate geschikt om zelf een overkapping te maken. Alle standaard Pext daksystemen zijn gemaakt met profielen welke ook los verkrijgbaar zijn. Naast de profielen zijn ook de polycarbonaat platen los verkrijgbaar. Heeft u een rechthoekig daksysteem nodig, dan adviseren wij een compleet daksysteem.

Lichtstraten

Graag een lichtstraat samenstellen? Dan doet u dit samen met de aluminium profielen en rubbers van Pext. Vaak worden complete profielsets gebruikt om zelf een lichtstraat te maken. In onze brochure vindt u alle profielsets om uw project tot een succes te maken.

Bent u benieuwd of onze profielen voor u geschikt zijn? Op onze productpagina’s kunt u de detailtekeningen van de profielen vinden. Naast de detailtekeningen van de losse profielen hebben wij ook de tekeningen van de gecombineerde profiel sets.

Staat het door uw gewenste profiel niet als tekening op de site? Neem dan contact met ons op via contact@pext.nl. Wij streven er naar om binnen een halve werkdag uw vraag te beantwoorden.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bekijk alle tips & tricks
Search engine powered by ElasticSuite