• Eigen transport
  • Compleet bouwpakket
  • Levering door heel Nederland
  • Op maat geproduceerd
  • Duurzame materialen

Behandelen van Douglas hout

Douglas hout is een houtsoort dat ontzettend populair is en dat geschikt is voor allerlei toepassingen in uw tuin. De kleur van het hout zorgt voor een leuke sfeer en een luxe uitstraling. Als het Douglas hout langdurig bloot wordt gesteld aan vochtige omstandigheden, wordt het levensduur aanzienlijk korter. Dus heeft u een mooie Pext overkapping in uw tuin geplaatst en vraagt u zich af hoe u de levensduur kunt verlengen van het hout? Dan hebben wij hieronder een paar tips en manieren, die u helpen om het hout te beschermen.

Tip 1 (olie)

U kunt met olie de vergrijzing afremmen en het Douglas hout beschermen tegen UV-straling. Ook voorkomt u dat groene aanslag en alg zich hechten aan het hout. De olie trekt diep in het hout en dit accentueert de houtnerf heel erg mooi.

Er zijn 2 verschillende soorten oliën, namelijk transparantie olie en transparante kleur olie. Een transparantie olie beschermt het hout maar voor een jaar en dus zult u elk jaar het hout moeten oliën. Terwijl een transparante kleur olie het hout beschermt voor twee á drie jaar.     

Tip 2 (beitsen)

Een andere manier om het Douglas hout te beschermen, die beter werkt dan olie, is het beitsen van het Douglas hout. Het zorgt ervoor dat de kleur van het hout behouden blijft en wordt beschermd. Wel raden wij aan om te kiezen voor een beits op waterbasis, als u graag de originele kleur van het hout wilt behouden. Het is belangrijk om het hout te impregneren als u kiest voor zo'n beits op waterbasis. Het voordeel van beitsen is dat dit maar elke zes á acht jaar hoeft te gebeuren. Wilt u graag het hout in het zwart beitsen, dan kunt u in principe alle buitenbeitsen gebruiken waarbij de nerven zichtbaar blijven.

Tip 3 (verven)

Wilt u het hout een hele andere kleur geven, dan kunt u het natuurlijk gaan verven. Hierbij is het belangrijk om van te voren het hout te impregneren. Ook is het van belang om speciaal dekkende Douglas houtverf aan te schaffen, omdat met standaard verf de kans groot is dat het afbladdert. Zorg ervoor dat u niet verft in de volle zon, omdat dit anders blaasjes kan veroorzaken. Het voordeel van verven is dat het maar elke tien á twaalf jaar onderhoud nodig heeft.

Tip 4 (vergrijzen)

Kiest u ervoor om het Douglas hout niet te behandelen, dan zal het hout door weersinvloeden vergrijzen. Sommige mensen gaan de vergrijsde kleur tegen doormiddel van het oliën, beitsen of verven, maar andere mensen vinden de vergrijzing van het hout juist mooi. Om het vergrijzingsproces gelijkmatig te laten verlopen, is het belangrijk dat alle zijden van de overkapping en veranda evenveel zon krijgen. Mocht hier geen sprake van zijn dan kunt u een vergrijzingsmiddel gebruiken. Dit middel zorgt ervoor dat het Douglas hout net zoveel vergrijst als dat het vergrijst door het zonlicht.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bekijk alle tips & tricks
Search engine powered by ElasticSuite