• Eigen transport
  • Compleet bouwpakket
  • Levering door heel Nederland
  • Op maat geproduceerd
  • Duurzame materialen

Het gebruik van betonpoeren

Op het moment dat u een constructie wilt plaatsen, zoals bijvoorbeeld een veranda, terrasoverkapping of carport, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er eerst een fundering staat. Deze fundering maakt u met het gebruik van betonpoeren. Een betonpoer is – zoals de naam al zegt – gemaakt van beton. Dit beton zorgt ervoor dat uw bouwproject stevig staat bij bijvoorbeeld een storm of harde wind. Tevens zorgt u er met een betonpoer voor dat het hout van uw overkapping of veranda niet in contact komt met regenwater. 

Wat zijn betonpoeren?

Zoals hierboven beschreven, dient de betonpoer als een fundering. Deze fundering zorgt ervoor dat uw veranda of overkapping stevig staat en niet verzakt. Het is een essentieel onderdeel bij de bouw van uw overkapping. Om uw betonpoer extra stevig te maken, kunt u ervoor kiezen om een funderingstegel te gebruiken. Wanneer u deze onder de betonpoer plaatst, staat deze veel stabieler. Zorg altijd dat deze funderingstegel waterpas ligt. Gebeurt dit niet, dan komt ook de betonpoer scheef te staan. Als gevolg hiervan komen de staanders van de veranda niet recht en stevig te staan.

Waarom betonpoeren gebruiken?

Wanneer u geen gebruik maakt van een betonpoer, is de kans op schade heel groot bij storm en harde wind. Deze schade kan dan ontstaan doordat er wind onder de overkapping komt, en deze daarna beweegt. Daarnaast komt de staander van uw overkapping zonder gebruik van een betonpoer direct op de tegels of op het gras te staan. Hierdoor kan er vocht in de staander komen, en is de kans op houtrot erg groot. Het gebruik van betonpoeren is dus zeker aan te raden.

Kan de betonpoer ook verstevigd worden?

Bij de bouw van een veranda is het niet nodig om de betonpoer extra te verstevigen. Wel is het advies om gebruik te maken van een tegel onder uw betonpoer. Dit om de stabiliteit van de poer te garanderen. Een versteviging van de betonpoer is aan te raden wanneer u een veel zwaardere constructie gaat plaatsen. Wanneer u wilt voorkomen dat de betonpoer ooit verzakt, kunt u deze verstevigen. Dit doet u door de het gat van de betonpoer extra breed uit te graven, en vervolgens dit vol te storten met snel beton. Hierdoor heeft de betonpoer een extra brede voet en dus meer draagvlak, waardoor de kans op verzakkingen geminimaliseerd wordt.

Hoe diep komt de betonpoer?

Voor het plaatsen van de betonpoer kunt u gebruikmaken van onze funderingstekening. Hierop staan alle maten aangegeven welke u nodig bent. De funderingstekeningen vindt u hier bij alle montagehandleidingen. Pext adviseert om de betonpoer minimaal vijf centimeter boven het maaiveld uit te laten steken (zoals op de tekening aangegeven. Hierdoor kan er geen water bij de houten staander komen, waardoor de kans op houtrot geminimaliseerd wordt.

Wat zijn de formaten van de betonpoeren?

Pext heeft twee verschillende betonpoeren. Dit zijn de antraciet en de betonkleurige. De antraciet variant heeft een extra brede voet, waardoor deze steviger staat. De antraciet betonpoer heeft een hoogte van 60 centimeter. De betonkleurige betonpoer heeft een hoogte van 30 centimeter en een breedte van 25 centimeter aan de onderzijde. Daar bovenop zit een verstelbare voet. De hoogte van de verstelbare voet is aanpasbaar.

Het benodigde formaat van de betonpoeren hangt af van het gewicht van uw constructie. Een veranda is relatief licht en kan makkelijk op de Pext betonpoeren geplaatst worden. Heeft u een constructie welke veel meer weegt dan een standaard veranda of overkapping? In dat geval adviseren wij betonpoeren met een groter oppervlak te nemen.

Heeft de betonpoer onderhoud nodig?

Een betonpoer plaatst u grotendeels onder de grond. Zodra deze eenmaal onder de grond zit, hoeft u hier geen onderhoud meer te plegen. Beton is een erg onderhoudsarm product. En zeker omdat u niet bij het beton kunt, hoeft u dit niet te onderhouden. Wel raden wij u aan om het zichtdeel regelmatig schoon te maken. Dit zichtdeel is het bovenste deel van de poer welke uit de grond steekt. Heeft u de betonpoer met aluminium stelvoet? Dan kunt u deze schoonmaken volgens de richtlijnen voor het schoonmaken van aluminium. De stelvoet van de betonpoer maakt u dan tegelijk schoon met de rest van de veranda.

Alternatieven voor betonpoeren

Als alternatief kunt u ook gebruik maken van een schroeffundering. Een schroeffundering staat ook erg stevig, echter heeft u een grote boor nodig om deze fundering te plaatsen. De aanschaf van deze machine is relatief duur voor eenmalig gebruik. Daarnaast is er enige expertise nodig om de schroeffundering te plaatsen.

Hoe duurzaam is een betonpoer?

Een betonpoer is een erg duurzaam product. Na het gebruik ervan kan deze eenvoudig hergebruikt of gerecycled worden. Dit komt doordat het beton en het aluminium nauwelijks aangetast worden door weersinvloeden. Daarnaast is het aluminium oneindig herbruikbaar zonder verlies van kracht.

Wilt u meer informatie over de fundering, of over de losse betonpoeren? Neem dan contact op met een van onze dealers. Via deze pagina vindt u alle Pext dealers.

Betonpoeren bestellen

Het belang van betonpoeren is dus erg groot, zoals u hierboven kunt lezen. De betonpoeren bestelt u eenvoudig samen met uw veranda, overkapping of carport via uw Pext dealer. Heeft u meer vragen over de betonpoeren? Hiervoor kunt u terecht bij ons of bij een van de vele Pext dealers door het gehele land. Stel uw vraag gerust via de mail, dan kunnen wij hierop een goed antwoord geven.

Terug naar overzicht
Search engine powered by ElasticSuite