• Eigen transport
 • Compleet bouwpakket
 • Levering door heel Nederland
 • Op maat geproduceerd
 • Duurzame materialen

Onderhoud- en reinigingsadvies

Na het monteren van uw Pext product is deze nog helemaal nieuw en in perfecte staat. Hoe blijft uw overkapping of lichtstraat er zo lang mogelijk als nieuw uit zien? Onderstaand bieden wij u een aantal tips waardoor uw overkapping zo lang mogelijk in goede staat blijft.

Een veranda is gemaakt van Douglas hout. Doordat hout een levend product is, bestaat de kans dat het hout kan gaan werken waardoor deze op den duur krom kan gaan staan. Om dit te voorkomen werkt Pext met Douglas duplo hout. Douglas duplo hout bestaat uit twee douglas balken welke verlijmd zijn om het kromtrekken zo veel mogelijk te voorkomen/beperken. Hierdoor kunt u langer van uw overkapping genieten.

Invloed van het weer

Weersinvloeden spelen een grote rol in het veranderen van het uiterlijk van een overkapping. Wanneer u correct gebruikt maakt van een betonpoer komt de staander ten alle tijden boven de grond te staan. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor houtrot. Wanneer de staander direct in contact komt met de grond is de kans op houtrot groot. Dit komt doordat het regenwater in het hout kan trekken.

Zo heeft u langer plezier van uw terrasoverkapping of carport

 • Reinig de beglazing minimaal 1 keer per jaar met lauwwarm water en milde zeepsop.
 • Voor de poedercoating (aluminium) is 2 tot 4 maal per jaar reinigen aanbevolen.
 • Gebruik eventueel een oplossing van niet-alkalische zeep in combinatie met bijvoorbeeld een telescopische autoborstel, een zachte borstel of spons.
 • Gebruik geen harde borstel, scherpe voorwerpen, isopropanol, schuurmiddel of oplosmiddel.
 • Het gebruik van een hogedrukspuit met matige druk is toegestaan.
 • Voor- en naspoelen met veel water.
 • Spuit van boven naar beneden en niet direct op de kitranden en onder de afdichtrubbers.
 • Eventueel afnemen met een zachte doek.
 • Reinig uw overkapping of carport nooit in de volle zon of bij hoge temperatuur. Er kunnen vlekken ontstaan omdat het water erg snel droogt. Neem na het schoonmaken de overkapping af met een droge doek.
 • Bij een voldoende stevige onderconstructie kunt u over de overkapping lopen, mits u eerst een plank of plaat over 2 of meerdere profielen legt. Loop of rust nooit rechtstreeks op de platen.
 • Verwijder overtollige sneeuw bij langdurige of hevige sneeuwval.

Onderhoud van behandeld en onbehandeld hout

Over smaak valt niet te twisten. De een vindt het mooi dat het hout verweerd, de ander wil het hout zo lang mogelijk in de originele kleur houden. Wanneer u wilt dat het hout een verweerde look krijgt, hoeft u weinig onderhoud te plegen aan de overkapping of veranda. Het is belangrijk dat deze schoon en enigszins droog blijft. Met droog wordt bedoeld dat de staanders van de veranda of overkapping niet in aanraking komen met bijvoorbeeld een waterplas. Wanneer dit gebeurt wordt de kans op houtrot aanzienlijk vergroot.

Wilt u dat het hout zo lang mogelijk de originele kleur behoudt? Breng dan een beits aan in de gewenste kleur. Een beits zorgt ervoor dat de kleur behouden blijft doordat er een beschermende laag op het hout aangebracht wordt. Deze beschermende is verkrijgbaar in de kleuren blank, wit, antraciet en diepzwart. Hoe lang de beits uw hout beschermt is volledig afhankelijk van het aantal zonuren dat het hout heeft. Wanneer uw overkapping of veranda veel zonlicht vangt, moet deze eerder opnieuw gebeitst worden dan wanneer deze geen zonlicht vangt.Reinig regelmatig de goten

Bij het onderhoud aan de veranda moet de goot niet vergeten worden. De goot is een erg belangrijk onderdeel van de veranda omdat deze ervoor zorgt dat het hemelwater afgevoerd wordt. Wanneer deze niet onderhouden en schoongemaakt wordt, kan deze op den duur gaan verstoppen waardoor deze overloopt of zelfs beginnen te lekken. . Met de hand verwijdert u alle troep (bladeren) uit de goot. Vervolgens kunt u de goot schoonmaken met de hand een een sopje . Gebruik een sopje waar een niet-alkalische zeep is toegevoegd en reinig hiermee de binnenkant van de goot grondig.

Na de binnenkant van de goot kan ook de buitenkant gereinigd worden. Dit kan schoongemaakt worden met een water of een sopje. Gebruik een oplossing van niet-alkalische zeep in combinatie met bijvoorbeeld een telescopische autoborstel, een zachte borstel of spons.

Let op: gebruik geen hogedrukspuit om uw goot te reinigen wanneer deze op een houten constructie gemonteerd is. Een hogedrukspuit kan de houten constructie blijvend beschadigen wanneer deze direct op het hout gespoten wordt.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Bekijk alle tips & tricks
Search engine powered by ElasticSuite